Cum sa te faci placuta in doar 10 secunde

cum sa te faci placutaNu primesti niciodata o a doua sansa ca sa faci o prima impresie buna. Iar ca cineva sa-si faca o parere despre tine ii ajung cateva secunde. De aceea este foarte important sa fii atenta la ce transmiti cu ce spui, dar mai ales cu ce nu spui. Acest articol o sa-ti dezvaluie cum sa lasi o prima impresie impecabila, cum sa transmiti o imagine placuta si sa-ti cuceresti audienta in doar cateva secunde. Sfaturile pe care o sa le gasesti in articol te ajuta atat in videochat, cat si in afara activitatii, in viata de zi cu zi.

Studiile psihologice arata ca sunt suficiente doar 7 secunde ca sa ne formam o prima impresie despre cineva. Iar eticheta pe care i-o lipim, bazata pe primele informatii pe care le percepem, este extrem de importanta pentru ca e foarte greu sa o “stergem” apoi. In psihologie, se numeste “legea consecventei” si inseamna ca tindem sa ramanem fideli deciziei pe care am luat-o, chiar daca, pe parcurs, ni se dovedeste contrariul.  Cu alte cuvinte, daca cineva ne-a facut o impresie proasta prima oara, chiar daca apoi se dovedeste ca de fapt este un om extraordinar, ne va fi greu sa uitam ce imagine ne-a creat la prima interactiune. Evident e valabil si viceversa, astfel ca importanta unei prime impresii pozitive este esentiala in toate aspectele vietii. Iar dupa cum urmeaza sa descoperi, nu e greu deloc sa te faci placuta. Trebuie doar sa fii atenta la cateva elemente in comportamentul si aspectul tau si poti sa influentezi pe oricine sa isi faca o parere pozitiva despre tine 😉

Interesant este ca poti sa faci asta chiar si fara sa scoti un cuvant. Pentru ca doar 7 – 10% din comunicare se bazeaza pe cuvinte. Restul inseamna comunicare nonverbala, adica gesturi, atitudine, imagine. Asta inseamna ca “spui” mai multe despre tine cu ceea ce nu spui, decat cu ceea ce spui de fapt. Bineinteles ca este important si ceea ce spui ca sa faci o impresie pozitiva. Mai ales ca stii si tu foarte bine ca in videochat arta conversatiei este decisiva in succesul tau, dar pana sa ajungi sa porti o conversatie este nevoie sa te faci placuta. Adica semnalele pe care le transmiti la prima vedere sa ii faca pe membri sa vrea sa te cunoasca, sa stea de vorba cu tine.

Iata la ce sa fii atenta ca sa te faci placuta in doar cateva secunde:

  • Contact vizual

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Ei bine, nu stim daca este chiar asa, e insa dovedit ca privirea spune multe despre tine. E bine sa faci contact vizual cu interlocutorii, pentru ca arata ca esti atenta si interesata. In videochat asta inseamna sa te uiti in camera. Nimeni nu vrea sa interactioneze cu cineva care se uita in tavan si arata plictisita.

In acelasi timp nu este indicat sa ai privirea atintita si nemiscata pentru ca poate sa fie perceputa ca o atitudine ostila. Specialistii in comunicare nonverbala recomanda sa iti “plimbi” privirea usor in zona ochilor interlocutorului (a camerei in cazul nostru), dar fara sa te focalizezi pe un punct fix. Pari mult mai naturala si mai prietenoasa. Retine ca evitarea contactului vizual poate sa transmita fie ca esti prea timida, fie ca esti dezinteresata.

  • Pozitia corpului

Foarte multe poate sa dezvaluie despre tine si pozitia corpului. Daca stai cu spatele drept, emani incredere si dominanta, iar daca ai umerii lasati, transmiti supunere, incarcare, probleme. Ca sa te faci placuta, sa arati ca esti interesata si iti face placere ceea ce faci, inclina-te usor spre persoana respectiva. In cazul videochatului e bine sa te inclini usor in fata, spre camera. Nu sta niciodata cu mainile incrucisate, denota indisponibilitate, o atitudine neprietenoasa.

cum sa te faci placuta

  • Zambetul

Este cea mai buna carte de vizita, insa fii atenta cum si cat folosesti acest atu. Un zambet autentic, cald transmite incredere, acceptare, apartenenta, dar un zambet fortat, fals va fi recunoscut imediat si ii va face pe interlocutorii tai sa te evite. Asa ca fii tu, fii autentica si zambeste cum si cat te simti confortabil. Astfel le arati ca te simti bine in pielea ta si situatia te incanta, ca vrei sa porti o conversatie. Crede-ma, nimeni nu vrea sa stea de vorba cu cineva caruia i-a inghetat un ranjet pe fata. Risti chiar sa pari aroganta, iar asta cu siguranta nu te ajuta sa creezi o prima impresie placuta.

  • Vestimentatia

Chiar daca “nu haina-l face pe om”, felul in care alegi sa te imbraci spune multe despre personalitatea ta si starea de spirit. Ai grija sa transmiti exact mesajul pe care vrei cu tinutele tale, sa se potriveasca ocaziei si personalitatii tale. Falsitatea este cea mai buna metoda ca oamenii sa isi faca o impresie proasta despre tine, asa ca sunt convinsa ca o sa vrei sa eviti astfel de situatii. Nu incerca sa pari cine nu esti, fii autentica, fii tu si lumea o sa aprecieze asta cu siguranta. Un aspect ingrijit si curat emana respect si incredere de sine si nimic nu e mai atractiv decat asta 😉

  • Starea de spirit

Oamenii te simt, chiar si prin intermediul unei camere web. Iti simt energia si sunt atrasi automat de optimismul, entuziasmul, increderea pe care le transmiti si, in mod natural, o sa vrea sa fie in preajma ta.

cum sa te faci placuta

Daca starea ta de spirit nu este tocmai buna, esti trista sau agitata din vreun motiv, cei din jurul tau o sa perceapa energia negativa si vor incerca sa te evite. De aceea sfatul nostru in videochat este sa iti lasi problemele si grijile si sa adopti o atitudine pozitiva in online. O sa te faci placuta mult mai usor si mai repede.

Sunt cateva elemente mici, dar care pot sa faca o diferenta mare. Pentru ca, asa cum spuneam la inceput, nu primesti a doua sansa ca sa faci o prima impresie buna. Iar odata ce oamenii si-au facut o parere despre tine, greu si-o mai schimba. Nu e imposibil, dar presupune mai mult timp si mai multa munca. Asa ca e mult mai bine sa te asiguri de la inceput ca impresia pe care o lasi este una pozitiva, iar lumea o sa-si doreasca sa te aiba in preajma.

Scrie-mi in comentarii tu cum te asiguri ca oamenii isi fac o parere buna despre tine din prima? Tu cum te faci placuta?

Modelele Standard Studio au parte de sfaturi si indrumare din partea trainerilor ca sa isi imbunatateasca performanta. Pentru ca stim cat este de importanta imaginea pe care o transmiti pentru succesul tau.

Daca inca nu ai un studio cu care colaborezi, asigura-te ca alegi unul care iti ofera sprijin constant. Vezi AICI si AICI la ce sa fii atenta. Daca esti model la un studio videochat care nu iti ofera training, e timpul sa te muti la unul care te ajuta sa ajungi la performante si castiguri pe care le meriti.

Fa-ne o vizita la Standard Studio si vezi daca ne potrivim 😉

 

Simona B.

Simona este manager Standard Studio. Rezolva problemele pentru care trainerii nu gasesc solutii si incurajeaza continuu modelele pentru a progresa si a ajunge la potentialul maxim. Coordoneaza cu succes activitatea, fiind atenta la cele mai mici detalii.