Cum sa calatoresti ieftin in 5 pasi simpli

cum sa calatoresti ieftin

Iti place sa calatoresti, sa explorezi locuri noi, sa gusti experiente din culturi diferite si sa cunosti oameni noi, dar parca nu reusesti nicicum sa pui bani deoparte sau sa te organizezi cu timpul? Nu-ti face griji, asa eram si eu, si o gramada de alte persoane pe care le cunosc.

Asa cum mi-am propus la inceput de an, am reusit sa devin mai organizata si responsabila cu timpul si banii mei, sa scriu mai des si sa ma bucur mai mult de micile placeri ale vietii. Printre astea se numara bineinteles si calatoriile.

Am descoperit cat de simplu este sa traiesti viata pe care ti-o doresti si ca numai de mine depinde sa imi fac timp sa calatoresc mai mult. Pentru ca de bani nu e atat de multa nevoie. Cel putin nu asa de multi cum crezi.

In acest articol vreau sa iti povestesc despre cum sa calatoresti ieftin si cat de simplu este, de fapt, sa iti faci timp pentru calatorii si sa iti traiesti exact viata pe care o doresti.

2017 – ANUL CALATORIILOR

Daca pana anul acesta mi se parea imposibil sa ai mereu timp si bani de calatorii, acum mi se pare la indemana oricui. Da, chiar si a ta.

Desi castig mai multi bani decat majoritatea persoanelor pe care le cunosc, nu mi-a fost foarte usor sa pun bani deoparte, mai ales ca am investit destul de mult sa imi amenajez casa noua si ca m-am obisnuit sa cheltui banii haotic. Asa ca m-am tinut de plan si pe partea financiara si am inceput sa notez toate cheltuielile.

Deci, ca sa nu mai lungesc prea mult cu “chinul“ de a te descurca cu banii cand ai un venit lunar mare, sa trecem la cum sa calatoresti cat mai mult, pentru orice buzunar.

CUM SA CALATORESTI IEFTIN IN 5 PASI SIMPLI

obiecte calatorie

1. Organizeaza-ti programul!

Aici este unul dintre marile avantaje ale videochatului, ca nu mi-am batut capul cu cereri de concediu, aprobari si discutii cu superiorii. Cel putin la Standard Studio, iti anunti programul cu o saptamana inainte, asa ca iti permiti luxul de a-ti lua concediu cand vrei. Singurul dezavantaj este ca nu am adunat numarul de minute intr-o saptamana si am pierdut mesele gratuite, oferite de streamate.

Pe scurt, alege-ti din timp zile mai putin aglomerate la job si gandeste-te cum sa recuperezi timpul in care ai lipsit. Nu uita ca este si mult mai ieftin sa calatoresti in timpul saptamanii, asa ca ar fi ideal sa mai poti recupera din zile in weekend. Daca nu esti model videochat, e cam greu sa ai atatea zile de concediu.

2. Urmareste ofertele!

Sunt numeroase bloguri, agentii sau site-uri care promoveaza constant oferte speciale si pachete foarte ieftine oriunde in lume. Aboneaza-te la ele, urmareste-le pe Facebook si seteaza-ti alerte prin email pentru a fi mereu la curent cu ele.

Cateva exemple: Aventurescu, Vola, Vacanta lowcost sau Momondo, dar cu siguranta vei gasi si altele

3. Fa-ti un plan de cheltuieli

Este greu sa calatoresti mult daca vrei sa platesti totul odata. In primul rand, pune mereu deoparte bani pentru cheltuielile obligatorii (chirie, facturi, rate etc.). Apoi, plateste-ti concediul in etape: biletele de avion, cazare, bani de buzunar. Nu te gandi ca sunt foarte scumpe.

De exemplu, am luat in februarie bilete la Berlin cu 30 de euro, cazarea pe 3 nopti prin Airbnb 100 de euro si bani de cheltuiala 250 de euro (cu suveniruri, haine si mancat numai in oras). Daca esti ceva mai aventuroasa poti gasi cazare chiar si gratuit pe Couchsurfing. Evident, poti calatori chiar si mai ieftin de atat, in functie si de orasul ales.

4. ”Vaneaza” reduceri si cupoane

Poti face o multime de economii daca iti planifici vacantele in detaliu. De exemplu, poti reduce pana la 50% din costuri daca rezervi si platesti online (bilete de tren, carduri de transport, intrari la muzee si obiective turistice etc.). In plus, poti alege sa prepari ceva rapid acasa si sa iti iei si un pachetel la tine in loc sa mananci la restaurant; urmareste site-uri si bloguri internationale de calatorii – vei descoperi foarte multe cupoane, oferte speciale sau chiar concursuri care iti vor reduce foarte mult costurile. In timp, vei deveni experta! 🙂

5. Evita destinatiile super populare si calatoreste in extrasezon

Daca alegi cele mai populare destinatii, in cele mai populare perioade, cu siguranta te va costa pe masura. Alege destinatii mai putin cunoscute care, pe langa costuri reduse, iti vor oferi si o experienta deosebita, avand ocazia sa cunosti mai bine obiceiurile si cultura locala si, de ce nu, sa te lauzi pe Facebook sau Instagram cu poze unice.

poza obiectiv turistic

Verifica, de asemenea, si care sunt cele mai populare perioade pentru fiecare locatie in parte, pentru a le putea evita. In extra sezon vei putea vedea aceleasi lucruri, evitand atat aglomeratia, cat si preturile exagerate.

Mai departe tine de tine pe ce loc pui calatoriile. Daca intr-adevar asta iti doresti, atunci cu siguranta vei gasi timp, bani si companie (desi nu este neaparat nevoie).

O sa revin cu un articol despre cum am reusit sa ma organizez pe plan financiar astfel incat sa ma bucur de tot ce ofera viata. Chiar daca nu esti model videochat ca sa ai constant un venit suficient pentru ce iti doresti, e nevoie sa fii mai organizata financiar. Cu ajutorul catorva trucuri poti strange bani si te poti bucura de orice fel de experienta.

Sper ca este util articolul si ca vei incepe sa calatoresti mai mult chiar de acum; nu mai amana lucrurile bune! Spune-mi intr-un comentariu care este destinatia ta de vis si cand planuiesti sa ajungi acolo?

Alina

Model de videochat, Alina are 23 de ani. A inceput 3 facultati, a terminat doar una. In fiecare zi isi doreste altceva si inca incearca sa descopere cine este si ce isi doreste de la viata. Videochatul este singura constanta din septembrie 2016 si asta pentru ca este poate singurul domeniu in care fiecare zi aduce alte experiente. De la 2017 isi doreste claritate, experiente noi si depasirea constanta a limitelor sale. O calatorie prin care ne va purta pe tot parcursul anului.