Cadrul legal de a lucra ca model videochat, independent sau la Standard Studio

afla-ce-trebuie-sa-faci-ca-sa-fii-in-perfecta-legalitate-cand-lucrezi-videochat

Ca in orice meserie, si in videochat este important sa respecti legislatia in vigoare. Da, contrar a ceea ce ai auzit probabil, videochat-ul este perfect legal si exista anumite reguli si normative de care trebuie sa tii cont ca sa nu ai probleme cu legea. In acest articol iti prezentam tot ce trebuie sa stii ca sa lucrezi in videochat legal, fie ca lucrezi de acasa sau colaborezi cu un studio.

Probabil te gandesti: “Cum? Am crezut ca videochatul este ilegal, nu-i adevarat?”

Ei bine, nu. 🙂

Activitatea in sine de videochat NU este si nu a fost vreodata ilegala. Videochat-ul este perfect legal, reglementat de Legea nr. 196/2003 privind prevenirea si combaterea pornografiei (republicata).

Motivul pentru care ai vazut, probabil, la televizor diferite actiuni si descinderi la studiouri este de ordin fiscal, adica neplata taxelor si impozitelor aferente banilor generati din prestarea acestei activitati.

Evaziunea fiscala este motivul pentru care in majoritatea cazurilor modelele, precum si studiourile se afla in ilegalitate.

Iata ce trebuie sa faci ca sa eviti aceste probleme si sa fii un model videochat legal:

Indiferent ca generezi bani din videochat sau ca ai primit bani din orice sursa, chiar si ca un cadou din strainatate, ai obligatia sa declari aceste venituri la ANAF si sa platesti taxele aferente acestor venituri.

In cazul modelelor care activeaza prin intermediul Standard Studio (fie din studio, fie de acasa), cat si in cazul modelelor independente, se aplica aceleasi legi si reguli in ceea ce priveste declararea veniturilor, respectiv plata taxelor aferente acestor venituri.

Adica, ai obligatia, conform legilor din Romania, in calitatea ta de cetatean roman, sa platesti taxele pe castigul realizat in tara (acest lucru este valabil indiferent de sursa castigului).

Pentru aceasta, trebuie sa te inregistrezi la organul fiscal competent, respectiv administratia financiara de la domiciliul inscris in actul tau de identitate, prin depunerea unei declaratii.

Intrucat veniturile sunt obtinute direct din strainatate, declaratia pe care trebuie sa o depui este Declaratia 212 privind veniturile realizate din strainatate.

Aceasta declaratie se depune pana la data de 15 iulie (inclusiv) a fiecarui an, pentru activitatea desfasurata in anul anterior.

Declaratia se poate depune prin una dintre urmatoarele metode:

direct, la ghiseul registraturii;
– prin posta, cu confirmare de primire;
– prin intermediul platormei SPV (Spatiu Privat Virtual), daca persoana fizica declaranta este inrolata in această platforma ANAF. Pentru a te inrola in aceasta platforma 
urmeaza instructiunile prezentate aici.

Declaratia trebuie sa cuprinda toate veniturile obtinute de tine din activitatea de videochat, tu fiind singura raspunzatoare pentru corectitudinea celor declarate. In situatia in care nu vei declara corect veniturile incasate sau nu vei achita impozitul datorat, vei fi supusa sanctiunilor legale (contraventionale si chiar penale).

Declaratia trebuie completata cu veniturile exprimate in lei ce au fost obtinute in anul anterior din strainatate. Calculul sumelor in lei se face utilizand cursul de schimb mediu anual al pietei valutare din anul de realizare a venitului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Aceste cursuri medii anuale pot fi accesate la urmatorul link: http://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-3544.aspx.

Pentru anul 2017, de exemplu, cursul de schimb mediu anual pentru dolarul american a fost de 4,0525 lei/USD.

In baza declaratiei depuse, organul fiscal competent va emite o decizie de impunere in care vei regasi impozitul datorat, precum si data pana la care ai obligatia sa il platesti (60 de zile de la primire).

Impozitul pe venit, incepand cu 01.01.2018 este in cuantum de 10% din veniturile declarate.

Asupra veniturilor din strainatate se datoreaza si contributii sociale?

Da, este posibil sa vi se stabileasca in functie de frecventa si continuitatea activitatii remunerate si depasirii valorii de 22.800 lei, asupra acestor venituri se poate datora CAS (475 lei/luna) si/sau CASS (190 lei/luna) sau prin optiune si veti bifa in declaratia D212.

De exemplu, daca un model incaseaza venituri in fiecare luna de la site, atunci serviciul prestat se va considera continuu de catre autoritatea fiscala, iar pentru veniturile obtinute se datoreaza atat CAS (475 lei/luna), cat si CASS (190 lei/luna). In acest caz, contributiile sociale se platesc in baza Deciziei de impunere emise de ANAF in baza declaratiei 212 depuse de model.

Daca veniturile obtinute de un model de la site nu sunt continue (spre exemplu, se incaseaza o data la cateva luni, de cateva ori pe an), atunci veniturile obtinute intra in categoria veniturilor din alte surse, potrivit legii, iar modelul va datora, in principiu numai CASS (10%) asupra acestor venituri. Prin exceptie, daca modelul desfasoara in paralel si alte activitati din care obtine venituri (de ex. venituri din salarii, activitate independenta, indemnizatie de somaj/crestere copil), atunci nu va datora CASS asupra veniturilor obtinute din strainatate.

!Ce e important de retinut: nivelul si cotele de contributii sociale datorate/exceptiile aplicabile sunt determinate de catre ANAF, iar nu de catre model. Platile de contributii se fac numai daca ANAF a emis si transmis catre model decizii de impunere pentru plata contributiilor.

Asupra veniturilor obtinute se datoreaza TVA?

Raspunsul este DA, serviciile prestate catre site pot atrage obligatii de TVA. Cand apare obligatia de TVA? obligatia de inregistrare in scopuri de TVA la ANAF si de a emite facturi catre site-ul din SUA apare atunci cand veniturile obtinute intr-un an calendaristic depasesc plafonul de 300.000 lei.
Cand ma inregistrez la ANAF? Obligatia de a solicita inregistrarea trebuie indeplinita in termen de 10 zile de la depasirea plafonului maxim de 300.000 lei.

Modelul va incepe sa se comporte ca o persoana inregistrata in scopuri de TVA incepand cu data emiterii certificatului de înregistare de catre autoritatea fiscala. Inregistrarea in scopuri de TVA determina:

  •  obligatia de a emite facturi catre site. Serviciul prestat catre compania din SUA reprezinta un serviciu extracomunitar care este scutit de TVA in Romania. Factura va fi emisa fara TVA romanesc si va include mentiunea taxare inversa la beneficiar;
  • obligatia de a depune declaratii de TVA (formularele 300, 394, etc).

Numai daca vei respecta cele de mai sus in desfasurarea activitatii vei putea sa lucrezi in videochat legal si vei putea obtine castigurile care iti vor schimba viata.

Cum lucreaza modelele legal la Standard Studio?

Modelele care colaboreaza cu Streamate cu ajutorul Standard Studio sunt in relatie DIRECTA cu site-ul, ca si cand ar lucra independent. Standard Studio nu intermediaza si nu are niciun procent din incasarile modelelor de pe site, aceste incasari revenind modelelor in totalitate.

Obiectul activitatii studioului, pentru care suntem platiti pe baza de contract incheiat cu Standard Studio US, si nu din comisionul modelelor, este recrutarea, instruirea si facilitarea activitatii modelelor videochat pentru Streamate.

Mai multe informatii despre compania Standard Studio gasesti accesand pagina Despre Noi

Toate deciziile cu privire la inceperea, continuarea, promovarea sau incheierea activitatii unui model se iau direct de catre Streamate.

Chiar si daca lucrezi videochat independent, de acasa, obligatia platii taxelor catre stat exista in continuare. Ai grija sa fii in legalitate.

Nedeclarand aceste venituri comiti evaziune fiscala si te supui riscului de a ti se impune retroactiv plata tuturor taxelor corespunzatoare veniturilor nedeclarate, plus penalitati si amenzi pentru nedeclarare.

videochat legal

Informatiile si datele furnizate in cadrul acestui articol sunt puse la dispozitie cu titlu informativ si nu constituie o solutie fiscala, ci reprezinta linii generale de indrumare. Mentionam ca tratamentul fiscal poate diferi de la caz la caz, in functie de circumstantele specifice. Pentru a determina regimul fiscal aplicabil activitatii tale verifica prevederile legale aplicabile tie si/sau adreseaza-te organelor competente de care apartii cu domiciliul.

La Standard Studio informam inca de la interviu modelele cu privire la obligatiile fiscale pe care le au catre stat, precum si cu privire la modalitatile si termenele de declarare a acestor venituri.

Chiar daca esti un model independent si ai accesat din curiozitate acest articol, iti recomandam sa iti desfasori activitatea in legalitate si sa iti declari integral veniturile generate din videochat catre ANAF pentru a te bucura linistit(a) de castigurile tale si stilul de viata pe care ti-l ofera.

Irina Popescu

Irina este membra fondatoare a filialei Standard Studio din Romania si directorul companiei, fiind un excelent administrator si expert in metoda de training American Standard, fiind personal responsabila pentru succesul a peste o mie de modele Standard.